Debatforum


Svensk artikel om fortidens kæmpe træer


Tilbage til forsiden         Skriv svar
Emnet er startet af  Steffen  (21-05-2013)

Hej.
Jeg kom i snak med en svensker for nylig, han fortalte om en artikel tilbage fra ca 1940 om gamle fund a rodsystemer og stuppe fra 1600 tallet.
Artiklen handlede om kæmpe træer som havde groet her i Norden inden det blev så kølig som det er nu.

Har nogen af jer hørt om denne artikel??
Den skulle hedde Svenska Giganter.
Vil nemlig rigtig gerne have fat i den

Venlig hilsen

Steffen

Svar

Indsendt af Jakob Buhl  (22-05-2013)

Nej, har desværre ikke hørt om det. Det lyder naturligvis spændende. Men der var for nogle år siden omtale af gamle skovfyr (Pinus sylvestris)i Nordsverige, og hvor det tydede på, at de kunne være væsentligt ældre end hidtil antaget.Om noget lignende også gælder fund i Norge og andre arter såsom rødgran (Picea abies) kan jeg ikke lige umiddelbart huske.

Men der skulle altså angiveligt være tale om individer der overlevede istiden.

Et andet emne der kunne minde lidt om det du efterlyser, er diskussionen om, hvorvidt "vandrende lind" som individer betragtet, kan være ældgamle.

Indsendt af Hans Olav Nymand  (22-05-2013)

Nej, ikke overlevet istiden - rapporten om træet i nordsverige sagde ca. 8000 år. (se http://da.wikipedia.org/wiki/Rødgran).

Iøvrigt handler det om hvorvidt man opfatter et træ som stammen hvor alderen afgøres ved f.eks. årringe, eller om man tænker på hele organismen der kan have flere stammer og kæmpe rodsystem. I så tilfælde er aldre på over 50.000 år allerede dokumenteret for flere forskellige arter, og det ser ud som om træets rod almindeligt kan blive mange tusinde år gamle, bare den kan blive ved med at producere nye stammer.

De aldre man tidligere har opgivet for verdens ældste træ på 5-6000 år for børstekoglefyr er målt alene på stammen og kan derfor ikke sammenlignes direkte med alderen for træet i sverige.

Det eneste man kan sige er at for børstekoglefyrren VED vi ikke af, at den skulle være ældre end 5-6000 år, da rodens alder ikke er målt. Mens vi for det svenske træ ved roden er mindst 8000 år gammel.

Se iøvrigt denne udmærkede artikel på engelsk wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Oldest_tree.

Hans Olav

Tilbage til forsiden         Skriv svar